Web Analytics

An Award Winning Home Designed As Concrete Bunker House

Regan Bartlett / small / 28 March 2022, 01:02:37
An Award Winning Home Designed As Concrete Bunker House Tour Sustainable Living Interior Designer Brutalist Architecture Design Ideas Img Vi

The project brief was to take a relatively   ordinary inner-Sydney apartment  and turn it into a concrete bunker. The process that I go through on  every project that I take those   the obvious constraints within a job and  really turn them into their strengths. My name's Matt Woods, I'm an industrial  designer pretending to be an interior designer.   Perfect Storm is the home of my preferred  builder Sam O'Flaherty and his partner Louise.   Sam and I talked often about doing something in  here and we played around with a lot of different   concepts of what it could be. Ultimately, Sam  came to one day and said that he wanted to do a   concrete bunker to which I replied "are you sure?"  And I'm a big fan of brutalist architecture and   that's where my mind immediately went  to when Sam said a concrete bunker. We're in Camperdown in Sydney; sort of a  fringe CBD suburb.

Lots of old warehouse   converted buildings. Originally this was a 1890s  biscuit factory the only thing remaining from   the original building fit out was the concrete  floor. We were sort of restricted in that it   is obviously a loft apartment and it is has  a relatively small footprint. The kitchen   and bathroom locations obviously were  fixed with their with their services. Sustainability is a big key factor of  what we do so I was very conscious of not   having too much concrete within the interior  space itself.

We're often being very clever   with how we use finishes and one of the  things that I have used in the past is a   paint finish from Porter's called a French  wash and I knew that we could achieve   a very similar finish to what Sam and Lou  were after and doing it via the use of a   paint finish without having to use extensive  amounts of concrete within the interior space.   For me when I think of brutalist architecture  I think of very simple geometries, not a lot   of complexity to the forms. The big curved cornice  which runs around the whole perimeter is a plaster   cornice. The monolithic sort of form of the of the  kitchen counter is a simple extruded cog for lack   of a better term but it's a very repetitive form  which does happen through brutalist architecture. Part of our general methodology  of working is supporting local   makers and designers so it was very important to  have as much local furniture in here as possible.   So within the stools that we have  in here they're Dowel Jones stools,   we've got Volker Haug lighting, the custom  pieces in here are made by Jonathan West,   also Sam has a good relationship with guys over  at Fred and I'm a big fan of the Fogoa collection.   There are two entries from the apartment;  one's the the main entry which connects to   the communal areas of the development, but there's  also an entry that comes in off street level,   so coming in off that veranda you come into  a central living area which overlooks the the   kitchen or the double height ceiling gave us a  good opportunity to make use of the big double   height glazed wall which faces westwards which was  an opportunity to be to be able to play with those   more moody tones of the interior and still have  it being bathed in light in the late afternoons. Then coming back into the space obviously the  double-heighted ceilings lead up to the bedroom.   In the bedroom we have a custom joinery unit.

The  big halo light which is one of the I guess key   design elements of the project is a custom  made light which we made out of LED strips.   It just made a lot of sense to me  to really drag the eye up on entry   and just to create that real  wow factor within space. Working in a builders home I  guess some builders homes are   half finished but Sam's definitely gone  to the full effort of making everything   perfect and and that's one of the great things  about working with Sam is his attention to   detail and you know this is definitely  the project I've been most happy with. This is an oasis you know, this is an  environment that Sam and Lou can escape from   their relatively taxing creative jobs and just  hide away in their inner-city concrete bunker.

House Tour Concrete Bunker You Ll Actually Want To Live In Sustainable Living Interior Designer Brutalist Architecture Design Home Award Winning Ideas An Designed